Solenopsis fugax vs. Pheidole pallidula

To jest forum o mrówkach występujących w Polsce

Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy

Awatar użytkownika
geb88

czw 07 cze, 2007

Złapałam ostatnio coś-królową, co jest bardzo podobne do tych dwóch gatunków. I teraz nie wiem co mam.. Opisy obu tych gatunków praktycznie się nie różnią, robotnice także obie żółte z paskiem na odwłoku.. I teraz jak to odróżnić?

Dodam tylko, że nigdzie w moim ogrodzie nie spotkałam wcześniej przedstawicieli tych gatunków, a nawet w okolicy takowych nie widziałam. Ciekawe skąd przeleciała :)
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
asak

czw 07 cze, 2007

Pheidole pallidula nie gniazduje w Polsce
Awatar użytkownika
geb88

czw 07 cze, 2007

a no widzisz :D i tego właśnie mi brakowało ;)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Awatar użytkownika
Mrówkolew
Kontakt:

czw 07 cze, 2007

Pheidolle jest gatunkiem śródziemnomorskim, a po za tym wcale nie jest podobny do Soleneopsisa!
Awatar użytkownika
geb88

czw 07 cze, 2007

nooo.. tak ze zdjęć wynikało..ale ze ich nie dużo jest to prosiłam o pomoc :] i dobrze zrobiłam :P
Dalsze pytania zamieszczam w dziale detektywistycznym ;) tak na prawdę to dalej nie jestem pewna czy ta królowa to Solenopsis fugax.
Newbie's Defender
PIOTR

pt 08 cze, 2007

Królowa S.fugax o tej porze roku to nierealny temat, na dodatek ma ona jakieś 6mm długości ;)
W tej chwili roi się Tetramorium caespitum - jak już pisano w dziale detektywistycznym, to najprawdopodobniej ten gatunek pozyskałaś :)
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
ODPOWIEDZ