Dodam tylko, że nigdzie w moim ogrodzie nie spotkałam wcześniej przedstawicieli tych gatunków, a nawet w okolicy takowych nie widziałam. Ciekawe skąd przeleciała
Solenopsis fugax vs. Pheidole pallidula
Moderatorzy: slodkie_ciacho, Moderatorzy
Złapałam ostatnio coś-królową, co jest bardzo podobne do tych dwóch gatunków. I teraz nie wiem co mam.. Opisy obu tych gatunków praktycznie się nie różnią, robotnice także obie żółte z paskiem na odwłoku.. I teraz jak to odróżnić?
Dodam tylko, że nigdzie w moim ogrodzie nie spotkałam wcześniej przedstawicieli tych gatunków, a nawet w okolicy takowych nie widziałam. Ciekawe skąd przeleciała
Nie ma głupich pytań. Bywają tylko głupie odpowiedzi, więc pytaj śmiało :)
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
Newbie's Defender
O mnie |Blog o hodowli mrówek|Blog Temnothorax corticalis|Blog Leptothorax acervorum|Opowieść Camponotus herculeanus
a no widzisz
i tego właśnie mi brakowało 
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Pheidolle jest gatunkiem śródziemnomorskim, a po za tym wcale nie jest podobny do Soleneopsisa!
nooo.. tak ze zdjęć wynikało..ale ze ich nie dużo jest to prosiłam o pomoc :] i dobrze zrobiłam :P
Dalsze pytania zamieszczam w dziale detektywistycznym
tak na prawdę to dalej nie jestem pewna czy ta królowa to Solenopsis fugax.
Dalsze pytania zamieszczam w dziale detektywistycznym
Newbie's Defender
Newbie's Defender
Królowa S.fugax o tej porze roku to nierealny temat, na dodatek ma ona jakieś 6mm długości 
W tej chwili roi się Tetramorium caespitum - jak już pisano w dziale detektywistycznym, to najprawdopodobniej ten gatunek pozyskałaś
W tej chwili roi się Tetramorium caespitum - jak już pisano w dziale detektywistycznym, to najprawdopodobniej ten gatunek pozyskałaś
Pozdrawiam :)
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
Piotr Frąszczak [url=http://curtus.pl]CURTUS[/url]
.png)